Prednosti aluminijumskih felni u odnosu na čelične

Prednosti aluminijumskih felni u odnosu na čelične

Tražite razlog za kupovinu alu felni?

U ovom članku ćemo opisati prednosti alu felni u odnosu na čelične i pokazati Vam zašto su one dobar izbor, ne samo zbog njihovog primamljivog izgleda, već i tehničkih kvaliteta.

Alu i čelične felne su dva najrasprostranjenija tipa felni u upotrebi, pa ćemo pre dalje priče ukratko opisati obe vrste.

Alu felne se prave od legure aluminijuma i magnezijuma. Kada se koristi magnezijum, često je u upotrebi termin mag felne. Usled velikog broja prednosti, alu felne su često podrazumevani deo modernih sportskih i ostalih automobila visokog kvaliteta. Ovo ne čudi, pošto su alu felne laganije i poseduju veću čvrstoću od čeličnih, što omogućava i poboljšane performanse vozila.

Čelične felne sastoje se iz dva dela. Prvi je centralni disk, tzv. lice za pričvršćivanje, a drugi je spoljni obruč felne. Ova dva dela se spajaju zavarivanjem, što na spojnim mestima ostavlja neravnine koje je moguće prekriti ratkapnama. Usled sklonosti ka koroziji koriste se razne prevlake, a proizvodnja najčešće uključuje presovanje hladno valjanog čeličnog lima ili trakastog čelika.

Sa primenom čeličnih felni počelo se još početkom 20. veka, ali u prethodnih 20 do 30 godina na čelo su izbile aluminijumske felne. Neki od razloga za to su dosta laganija konstrukcija i veća čvrstoća. Ne smemo zaboraviti ni vizuelni utisak koji ove felne ostavljaju, što ih čini nezaobilaznim u primeni kod automobila visoke klase.

U odnosu na aluminijumske, čelične felne prati nedostatak u vidu povećane težine, što ostavlja posledice na performanse vozila u pogledu ubrzavanja i zaustavljanja. Takođe, aluminijumske felne krasi lepša estetika i dizajn, a svaki automobil će izgledati lepše uz ovakve felne.

U sledećem delu teksta ćemo izlistati sve najbitnije karakteristike aluminijumskih felni koje im daju prednost u odnosu na čelične.

  • Otpornost na koroziju je jedna od pozitivnih osobina alu felni. Legure koje se koriste u proizvodnji doprinose da aluminijumske felne budu izuzetno otporne na koroziju.

  • Aluminijumske felne su mnogo bolje u sprovođenju toplote, što pozitivno utiče na trajnost guma. Uz pozitivan uticaj na gume, manje se zagrevaju diskovi i doboš. Usled ovih efekata, poboljšava se i kočenje.

  • Već smo pomenuli smanjenu težinu felni, a ona tako smanjuje i neogibljenu težinu, što zajedno sa velikom čvrstinom doprinosi boljoj upravljivosti i kontroli vozila u krivinama. Neogibljeni deo vozila je onaj nevezan za sistem vešanja.

  • Velika preciznost u proizvodnji omogućava ravnomerno trošenje gume uz smanjenu brzinu trošenja.

  • Gorepomenuta preciznost u proizvodnji čini je savršeno okruglom, te su vibracije i podrhtavanje svedeni na minimum. Sve to utiče na povećanu udobnost pri vožnji. Visok kvalitet izrade čini ih i manje podložnim deformacijama.

  • Tubeless gume i aluminijumske felne su dobar par, jer ove felne savršeno zadržavaju vazduh unutar guma.

  • Ne treba zaboraviti ni vizuelni efekat koji ove felne ostavljaju, jer čine svaki automobil lepšim, bez obzira na klasu kojoj on pripada. Proizvode se u raznim oblicima i modelima i mogu da odgovore na svačiji zahtev.

  • Upotrebom alu felni smanjuje se težina vozila, a samim tim i potrošnja goriva.

  • Pošto čelične felne trpe deformacije nevidljive golim okom (sem u slučaju velikih udara), to utiče na rad točka i automobil postaje nestabilniji pri vožnji. Ukoliko nastanu veća oštećenja, ona mogu da utiču na pojavu osetnog podrhtavanja automobila. U ovom pogledu aluminijumske felne su dosta izdržljivije i predstavljaju bolji izbor za vaše vozilo.

Znamo da izbor felni za Vaš automobil može predstavljati zadatak koji stvara glavobolju, te se nadamo da smo ovim člankom olakšali donošenje odluke o tome da li aluminijumske felne odgovaraju Vašim potrebama.

Želimo Vam srećnu kupovinu i ugodnu vožnju!

Komentari
Ostavite komentar: