Kako odabrati odgovarajuću alu felnu?

Kako odabrati odgovarajuću alu felnu?

Kako bi otklonili neke od nedoumica koje možda imate kada se radi o nabavci novih felni za vaš automobil, rešili smo da napišemo vodič kroz osnovne pojmove o felnama i na taj način Vam pomognemo pri izboru. Sem same cene i izgleda, veliki broj tehničkih faktora je bitan pri izboru prave felne.

Prvo pitanje na koje bi trebalo da odgovorite je koje felne ima vaše vozilo

Informacije o felnama na vašem automobilu možete potražiti online, na lokaciji www.wheel-size.com. Sve što je potrebno da uradite ovde je da pronađete marku, model, kao i verziju vašeg automobila. Kao rezultat pretrage dobićete informacije o fabrički ugrađenim felnama i gumama, kao i opcionim dimenzijama.

Kao alternativna rešenja, možete potražiti informacije unutar tehničke dokumentacije koja dolazi uz svako vozilo ili kod predstavnika marke automobila koji vozite. Pri izboru felne obratiti pažnju i na gume. Treba napraviti izbor da se ukupan prečnik točka ne promeni suviše.

Podudaranje gume i felne po pitanju širine

Nije neophodno uparivanje felni i guma iste širine, pošto jedna felna može da podrži gume koje su različite širine. U obrnutom slučaju važi isto pravilo, jer jedna guma može da se postavi na felne različite širine. Međutim, uslov koji mora biti ispunjen je da felna i guma imaju iste prečnike. Nepoštovanje ovog pravila može stvoriti neugodne posledice po pitanju upravljivosti vozila.

Kompatibilnost felni za gume lako možete proveriti na sajtu kao što je tyresizecalculator, dok za obrnuti slučaj posetite ovaj link.

Pojašnjenje dimenzija felni

Naravno, najvažnija karakteristika svake felne su njene dimenzije, koje se dele na sledeće kategorije:

  • Prečnik
  • Širina
  • Raspon rupa i njihov broj
  • Prečnik centralne rupe
  • Offset

Prečnik i širina felne

Počećemo sa osnovnim dimenzijama prečnika i širine. Kao primer uzećemo dimenzije 8.5j x18.00. Ovde slovo J predstavlja oblik ivice felne i sreće se kod putničkih vozila. Kod terenskih vozila može se pronaći i oznaka JJ, dok se sa B označavaju felne za putnička vozila i njihova širina ne može biti veća od 6 inča.

U kodu napisanom ranije, prvi broj predstavlja širinu, dok je drugi vezan za prečnik. Dakle, u našem primeru, felna ima širinu od 8.5 inča (jedinica u kojoj se izražavaju dimenzije felne) i prečnik od 18 inča.

Raspon rupa i njihov broj

Ovde su stvari prilično jednostavne.

5x112 – felna sa pet rupa za šrafove, a prečnik kružnice iznosi 112 milimetara.

Prečnik centralne rupe

Uslov koji mora biti ispunjen je da centralna rupa felne odgovara centrirajućem prečniku glavčine, tj. moraju biti istog prečnika. Dakle, ne sme postajati previše slobodnog prostora, a felna se mora lako namestiti. Ako se ostavi previše slobodnog prostora, točak se lako može krivo fiksirati.

Ukoliko ipak naletite na felne koje vam se dopadaju, a čija je centralna rupa prevelika i ne naleže adekvatno na ispust glavčine, možete ovaj problem jednostavno rešiti upotrebom prstenova za felne.

Ovi prstenovi se koriste kako bi popunili prazninu pri ugrađivanju felni sa prevelikom centralnom rupom na glavčinu i često su u upotrebi jer omogućavaju primenu jednog tipa felni na više modela automobila.

Prstenovi se proizvode od plastike i metala, i iako deluje pogrešno, upotreba plastičnih je potpuno u redu, pošto sami prstenovi nisu pod velikim uticajem sile. Tu ulogu preuzimaju na sebe šrafovi koji se proizvode sa konusnim, radijalnim i ravnim naleganjem i sa plivajućom podloškom, a kombinovanje ovih oblika se ne sme praktikovati.

Offset

Offset se može definisati kao udaljenost ose felne od one površine felne koja se oslanja na glavčinu.

ET40 – u ovoj oznaci ET je od nemačke reči „Einpresstiefe“ i prevodi se kao dubina prodiranja ili ofset, a 40 je dimenzija u milimetrima. Pozitivan ofset se podrazumeva, a u ovom slučaju rupe za šrafove su udaljene od ose felne 40 milimetara.

Distanceri

Distanceri se montiraju između felne i glavčine. Oni guraju točkove napolje u svrhu stabilnije pozicije i agresivnijeg izgleda. Pošto veći razmak između točkova pruža veću stabilnost, efekat distancera je sličan upotrebi širih točkova.

Nove felne i prva vožnja

Preporučuje se dotezanje šrafova nakon prvih 200 kilometara, a preporučuje se povremena provera i nakon toga.

Spisak svih slova koja mogu da se pojave u kodu za označavanje dimenzija felni

  • A, D – za bicikle, motocikle, skutere, kao i neka teška i poluteška vozila, kao i viljuškare

  • B – za putnička vozila sa širinom felne do 6 inča

  • E – za teška i poluteška vozila

  • F, G, H – samo za teška vozila

  • J – samo za turistička vozila

  • JJ – samo za 4x4 vozila

  • P, K – za stara i veoma stara vozila

  • S, T, V, W – za uslužna vozila

Felne leti i zimi

Leti možete poboljšati performanse vašeg vozila korišćenjem lakših felni, kao što su aluminijumske i tako smanjenjem neovešene mase vozila pozitivno utičete na kočenje, ubrzanje i potrošnju goriva.

Zimi je prijanjanje za podlogu veoma bitno, pa se u takvim uslovima često koriste čelične felne. Povećanjem težine točka povećava se i snage kontakta točka i tla.

Još neki od kriterijuma performansi vozila, na koje utiču felne su i:

  • Krutost felne - što je felna više kruta, to je i prijanjanje za podlogu bolje

  • Rasipanje toplote - materijali od kojih se proizvode felne smanjuju šanse za pregrevanje, jer pomažu u provođenju toplote koja se stvara kočenjem

Odvojiva ili monoblok felna

Monoblok felne su najčešće u upotrebi i sastoje se iz samo jednog dela. Alternativa su felne koje se sastoje iz više zavarenih delova, ili odvojive. One su namenjene za takmičarske trke ili za vozila neuobičajenih dimenzija.

Jedna od prednosti odvojivih felni nad monoblok felnama je i mogućnost podešavanja ofseta kako bi odgovara za više vozila. Monoblok felne nemaju tu mogućnost.

Održavanje vaših felni

Preporuka je da vaše felne čistite bar 2 puta mesečno, kako bi sprečili korozivne efekte kojima će u suprotnom felna sigurno podleći.

Nikada ih nemojte prati kada su zagrejane i nemojte koristiti čeličnu vunu koja može da ostavi ogrebotine. Probajte da izbegnete automatske perionice ako koriste proizvode visoke kiselosti. Takođe, izbegavajte mlazove pritiska od jednog bara ili više. Ako felna pretrpi udar i na njoj uočite rupu. Tada možete iskoristiti olovku za korekciju ogrebotina.

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao u razumevanju tehničke strane felni i olakšao donošenje konačne odluke o kupovini.

Komentari
  • M
    MIlos Lukic
    24/03/2020

    Super text, bravo!

  • B
    Bogica
    23/10/2022

    Moram se zahvaliti na izvanrednom, detaljnom tekstu o ALU felnama. Imam auto Kia RIO, 2002g. uvežen sa čeličnim felnama. Stavio sam ALU felne, ali nemam za rezervni točak, pa vas pitam dali na ALU felnama ima utisnuto sve o toj felni (sve oznake) kako bih mogao da kupim odgovarajuću felnu. U servisnoj knjižici piše 51/2jjx14 a guma 175/65R14. Sve pohvale Vama i HVALA

Ostavite komentar: